Zielony jęczmień: gdy chcemy wzmocnić organizm

Do zbóż, które człowiek znana od bardzo dawna należy między innymi jęczmień. Dzisiaj młode, liczące około siedmiu dni źdźbła jęczmienia stały się produktem bardzo popularnym z uwagi na właściwości zdrowotne. Młody jęczmień jest niezwykle bogatym źródłem witamin: zawiera witaminę C, E, witaminy z grupy B oraz prowitaminę A. Do tego jest bogaty w składniki mineralne i enzymy. Bardzo korzystnie wpływa na pracę serca, gdy wśród minerałów, które zawiera znajduje się między innymi potas. Do tego jest bogaty w żelazo, może więc być stosowany nie tylko w profilaktyce chorób serca, ale także anemii. Zielone źdźbła jęczmienia mają silne właściwości utleniające. Kuracja zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, działa antywirusowo i przeciwzapalnie.

Zielony jęczmień można kupić w postaci soku lub wysuszonych źdźbeł. Najwięcej cennych dla organizmu składników kryje się w soku. Należy podkreślić, że organizm bardzo dobrze je przyswaja. Wybierając sok z jęczmienia pamiętajmy, że należy rozcieńczyć go w niegazowanej wodzie mineralnej lub soku.